sodelovalnice:deguglifikacija-telefona

Deguglifikacija telefona

Sezono “hands-on” praktičnih druženj za izmenjavo spretnosti, izkušenj in idej oz. takozvanih sodelovalnic bomo otvorili z deguglifikacijo / osvobajanjem mobilnih telefonov.

Privzeto dobimo telefone z veliko nepotrebne vohunske programske opreme, ki nas s prelisičenjem sprejetja pogojev uporabe postavijo na podatkovni trg, pod drobnogled obveščevalnih agencij ali ljubosumnih (bivših) partnerjev, pa še kaj.

Temu ne rabi biti tako, zato bomo raziskali načine kako se vohunski programski opremi izognemo in varno (brez izgube podatkov ali ostalih nevšečnosti) namestimo operacijski sistem brez nje oz. z vzvodi za boljši nadzor nad njimi, z morebitno oporo na storitve Kompota.

V mislih imamo predvsem android telefone, dobrodošle pa so tudi izkušnje z drugimi modeli.

Privzeto je na android telefonih prisotnih ogromno aplikacij / funkcionalnost, ki jih ne potrebujemo. Nabor je odvisen od proizvajalca ter modela telefona. Vse odvečne aplikacije pošiljajo podatke, črpajo baterijo, so nadležne in tako dalje. Po drugi strani proizvajalci čez nekaj časa nehajo vzdrževati android in se lahko zgodi, da določene aplikacije na telefonu (več) ne delujejo. Tudi temu se lahko izognemo z namestitvijo drugega sistema.

Skratka:

 • daljše trajanje baterije
 • prekinitev odtekanja podatkov na trg
 • večji nadzor nad napravo

Namestimo lahko kakšo drugo verzijo android sistema (opcije najdemo na forumu tukaj, preko iskalnika za model telefona), z google apliakcijami ali brez. Dva vredu razširjena primera sta LineageOS ter /e/.

Možna pa je tudi namestitev kakšnega tretjega sistema, kot so na primer postmarketOS, ubports ali Sailfish. Pri vsakem je seveda potrebno preveriti ali je model telefona podprt, ponavadi je lažje najti zgolj drugo android varjanto, pa še to ni nujno. Več o podobnostih in razlikah med sistemih najdemo tukaj.

POZOR Postopati je potrebno počasi ter previdno, sicer lahko telefon neha delovati (se “bricka”, postane utež za papir). Tudi zato je pomembno narediti varnostno kopijo, prav tako ni slabo imeti pri sebi kak drug telefon ali vsaj drugo delujočo, povezano napravo.

$ apt install adb
$ adb --version
Android Debug Bridge version 1.0.41 Version 28.0.2-debian Installed as /usr/lib/android-sdk/platform-tools/adb

Gremo v nastavitve in najdemo “build number” (številka gradnje, MIUI version, kaj drugega). Nahaja se blizu verzije androida, primer: 10 QKQ1.191008.001. Na to kodo gradnje kliknemo 7x (sporočilo nam pove, kolikokrat še moramo

Nato poiščemo v telefonu na nastavitvah “developer options” in vklopimo “Developer mode” - povežemo fon na PC s kablom - na telefonu odobrimo razhroščevalni način za računalnik (s tem tudi preverimo da je developer mode res vklopljen) - Preverimo ali je telefon zaznan

g1smo@dbn ~ » adb devices
List of devices attached
1a73d897    device
  ^ tukaj je!

Brisanje aplikacij

Za brisanje aplikacij (tudi sistemskih, ki se jih sicer ne da) lahko uporabimo adb shell.

Ko se nam lupina odpre, uporabimo ukaz pm uninstall --user 0 <aplikacija>, recimo: pm uninstall --user 0 com.google.android.gm

Zgornji ukaz odstrani GMail aplikacijo. Seznam potencialno neželenih aplikacij, ki jih je mogoče odstraniti, najdemo tukaj.

Kodno ime posamezne aplikacije sicer najdemo v nastavitvah, pri uporabljanju aplikacij (nekje v podrobnostih, odvisno od modela telefona).

- Poženemo ukaz za poln backup (paziti moramo da je na voljo dovolj prostora!) - Pomoč: adb shell bu help - ukaz za poln backup

$ adb backup -all -apk -obb -shared -keyvalue
WARNING: adb backup is deprecated and may be removed in a future release
Now unlock your device and confirm the backup operation...
 • Za vsak primer naredimo kopijo backup.ab fajla in postopek ponovimo ter preverimo velikost, da vidimo če je uspešno končalo
 • @TODO napisat, kako pridemo do fajlov v backupu?

Sinhronizacija kontaktov

 • Lahko uporabimo DAVx5 program, ki ga povežemo s kompotovim nextcloudom - obzorjem.

Lotili smo se tudi popravka Liotovega PinePhone-a, ki mu hitro zmanjka baterije:

 • sodelovalnice/deguglifikacija-telefona.txt
 • Last modified: 2022/03/19 14:49
 • by g1smo