navodila:uporabniska:matrix

Matrix chat

Spletni vmesnik za dostop najdemo https://prica.kompot.si/web.

Matrix je federiran chat protokol. Na kompotu imamo svojo instanco na naslovu prica.kompot.si. Za dostop do klepeta je najprej potreben odjemalec. Najenostavnejši za uporabo je Element, ki podpira tudi en2en enkripcijo. Seznam drugih odjemalecev.

S kompot matrixom se lahko povezujemo tudi v odprte sobe na drugih strežnikih, ali pišemo direktna sporočila uporabnikom na drugih strežnikih. Če vas matra firbec poiščite sobo #toot.si:matrix v odskočnem oknu, ki se pojavi po kliku na gumb Explore.

  1. Ob zagonu aplikacije v login oknu najprej spremenimo ime serverja (https://prica.kompot.si):
  2. Šele ko je izbran pravilni strežnik (v točki ena) se lahko vpišemo z uporabniškim imenom in geslom (<uime>, <varno geslo>).

POZOR: uporabniško ime je brez @kompot.si

Vmesnik je zelo intuitiven za uporabo. Klepetamo lahko s posamezniki ali v sobah. Seznam uporabnikov in sob, katerih člani ste, je zlistan na levi strani. S klikom na gumb Explore lahko raziščete seznam kompotovih sob in v nekatere tudi vstopite.

S klikom na svoje ime levo zgoraj lahko urejate svoj profil in nastavitve odjemalca. Priljubljena možnost je temna tema, ki je dostopna v teh nastavitvah.

Za več možnosti obiščite dokumentacijo odjemalca, ki ga uporabljate.

End2end encryption

Vsakdo lahko ustvari kriptirano sobo. Enkripcijo se sobi doda v Privacy&Security razdelku nastavitev sobe. Ko je enkripcija enkrat vključena, se je ne da več izključit. To tudi pomeni, da strežnik ne more brati vsebine sporočil.

Če se boste na kriptirano sobo povezali z drugim odjemalcem (recimo na drugem računalniku), boste morali tega najprej verificirati. To lahko storite samo tako, da imate hkrati odprta oba odjemalca.

Za mobilne naprave je priporočljiva različica Element - Secure Messenger (google play store) ali Element messenger (apple app store).

  • weechat-matrix - plugin za program weechat - chat program za ukazno lupino, ki je zelo razširljiv in več uporaben. Weechat-matrix podpira veliko funkcij, žal pa ni najbolj enostaven za namestitev. Treba je namreč naložiti precej veliko python odvisnosti.
  • Quaternion - spisan v qt5 in je primeren za tiste, ki niste navdušenci nad electron aplikacijami. Ne podpira e2e enkripcije.
  • Spectral - zelo fensi, spisan v QtQuick Control 2 in C++, vendar je še precej hroščast.
  • navodila/uporabniska/matrix.txt
  • Last modified: 2021/09/13 14:31
  • by jaka